Leer overprikkeling voorkomen zonder je schuldig te voelen naar je omgeving

Je rent de hele dag van hot naar her voor anderen. En krijgt daardoor teveel prikkels binnen.

Als je zo doorgaat val je om en kun je voor niemand meer zorgen. Je wilt nu echt leren hoe jij jouw overprikkeling kunt voorkomen.

  • Het lukt je niet om een moment voor jezelf te nemen. Je hebt zoveel ballen in de lucht te houden. Als jij je eigen batterij niet oplaad loopt hij steeds verder leeg.
  • Je hebt een kort lontje en ontploft steeds. Je hoofd zit gewoon te vol om nog goed te kunnen nadenken. Als je zo doorgaat jaag je iedereen tegen je in het harnas.
  • Je koopt steeds zelfhulpboeken en trainingen, maar het lukt je niet tijd vrij te maken om ze te volgen. Als jij jezelf niet belangrijk vind, wie vind dat dan wel?
cactus-1
cactus-2-636x1024
cactus-3

3 tips om overprikkeling te voorkomen

HET GEHEIME INGREDIENT VAN ONTPRIKKELEN IS ZELFLIEFDE

Om optimaal te ontprikkelen ontwikkelde ik mijn de methode "In 3 stappen ontprikkelen"

Zet deze 3 stappen om een start te maken met ontprikkelen.

Natuurlijk zijn alle stappen belangrijk om te zetten, maar het geheim zit hem in de laatste stap. Maar waarom moet je dan eerst die andere stappen zetten?

🌵Stap 1: Prikkels Verminderen

Bij prikkels herkennen de meeste mensen de harde geluiden of labeltjes in kleding. Maar prikkels zijn veel meer dan dat. Pas als je je bewust bent van alle prikkels om je heen kun je je prikkels effectief gaan verminderen.

Het voordeel daarvan is dat je prikkels steeds eerder gaat herkennen. Dat je weet welke prikkels voor jouw het meest belastend zijn en dat je structureel kunt gaan ontprikkelen.

Met deze stap om je prikkels te verminderen zorgt dat je chronische overprikkeling en daarmee een burn-out voorkomt.

Van welke prikkels heb jij veel last en hoe kun je die verminderen?

🔋 Stap 2: Energie managen

In de drukke tijd waarin wij leven, razen we vaak maar door en nemen we niet de tijd om stil te staan bij hoe we ons voelen. Jezelf moe en gejaagd voelen vinden we normaal. Dat hoort er toch bij met jonge kinderen.

De grootste winst van je energie managen is dat je weer echt gaat voelen wat jij nodig hebt. Ons lichaam verteld het ons heel duidelijk. Wij mogen daar weer naar gaan leren luisteren en daaraan aan durven toegeven.

Zet de stap om je energie beter te managen zorg dat je batterij opgeladen is en blijft. Hoe voller de batterij, hoe beter jij de prikkels die binnen komen kunt verwerken.

Waar wordt jij blij van, bedenk kleine dingen die je in 5 minuten kan doen en doe die 3x per dag.

🧘‍♀️ Stap 3: JA zeggen tegen jezelf

De eerste twee stappen heb je ontdekt wat jij nodig hebt. Het derde geheime ingrediënt van ontprikkelen is liefde. De liefde om JA te zeggen tegen wat jij nodig hebt.

Ben jij altijd druk voor iedereen aan het zorgen en lijkt niemand te zien waar jij behoefte aan hebt? Zit je hoofd daardoor zo vol, dat je het niet eens meer lukt om rustig een boekje te lezen?

De stap zetten om JA te zeggen tegen jezelf helpt je vanaf NU om bij jezelf te beginnen. Zodat jij eerst goed voor jezelf zorgt. Daarmee voorkom je dat je omvalt en voor niemand meer kan zorgen.

Stel jezelf iedere ochtend de vraag wat wil ik vandaag doen?

Voorkomen is beter dan genezen

Als Ontprikkel coach, HSP coach en Burn-out coach zie ik dat mijn klanten vaak pas aan de slag gaan met overprikkeling als ze al tegen een burn-out aanzitten. Je kunt in mijn ogen niet vroeg genoeg beginnen met ontprikkelen. Of mijn klanten nu deelnemen aan een masterclass, een Livedag of een Jaartraject, ik zie steeds terugkomen, dat zichzelf geen ruimte gunnen om tot rust te komen.

De snelste manier om te overprikkelen is om niet te doen wat jij wil. Het zorgt ervoor dat je batterij leeg loopt. En op een lege batterij verwerk je je prikkels niet zo lekker als op een volle batterij.

Het enige dat je nodig hebt om te ontprikkelen is ZELFLIEFDE.
De liefde voor jezelf om tijd voor jezelf vrij te maken
De liefde voor jezelf om geld uit te geven aan de juiste hulp
De liefde voor jezelf om nee te durven zeggen tegen de ander
De liefde voor jezelf om jezelf op de eerste plaats te zetten

In de 24/7 maatschappij waarin wij leven, is het niet zo gek dat dat niet lukt. Er worden zoveel prikkels op je afgevuurd, dat je als snel overprikkeld raakt. Bewustwording van al die prikkels en de signalen die ons lichaam ons geeft zijn de key tot ontprikkelen

Speciaal voor jou, heb ik een online training om overprikkeling te voorkomen ontwikkelt

Wil jij je overprikkeling stoppen?

Dan is de BASISTRAINING OVERPRIKKELING VOORKOMEN echt iets voor jou.

Wat anderen zeggen over de Basistraining Overprikkeling voorkomen

"Ik weet nu waar ik aan moet werken"

"Ik herkende dat korte lontje bij mijzelf en had geen idee wat ik moest doen."

Het grooste gewin is dat ik nu een ochtendritueel heb. Als de kinderen naar school zijn, pak ik eerst een moment voor mezelf. Ook herken ik nu sneller mijn overprikkeling.

Guiliana-27-scaled-1-circle


Guiliana van Neerven

"De lessen zijn zo leerzaam, dat je echt door wilt gaan met de training"

"Ook al had ik al best wat kennis over prikkels, ik hoorde steeds weer nieuwe en andere dingen.

Door de reflectievragen ga je direct aan de slag met de stof die je hebt geleerd. De training heeft mij geholpen de puntjes op de i te zetten.

foto daniela


Daniela Tijink

BT overprikkeling

Start vandaag nog met overprikkeling voorkomen

Je kunt direct starten met de lessen van deze online training. Eens per maand is er een coachcall waar je al je vragen kunt stellen ik mee kan denken hoe jij optimaal kunt ontprikkelen in jouw situatie. De coachcalls zijn in de academie terug te kijken. Ook als je niet live aanwezig kunt zijn, krijg je antwoord op je vragen.